Mango pre zdravie aj krásu. Ide o najhodnotnejšie ovocie na svete?

Lahodné šťavnaté ovocie plné vitamínov, nezameniteľnej chuti a arómy – tak by šlo v jednoduchosti predstaviť mango, v Indii známe ako ovocie bohov. Zistite s našim článkom, ako vám jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť s kvalitou pokožky, chudnutím, ale napríklad aj detox organizmu a povýšte mango na neoddeliteľnú súčasť vášho jedálnička.

 

Rozkrojené zrelé mango na svetlom drevenom pozadí

 

Po stopách indických skamenelín aneb odkiaľ pochádza mango

Pôvod manga sa spája s južnou a juhovýchodnou Áziou, teda s krajinami ako je India, Srí Lanka, Pakistan alebo Barma, kde sa našli fosílie staré až 30 miliónov rokov. Dnes mangové plantáže bežne nájdeme v tropických a subtropických oblastiach naprieč kontinentmi, medzi najväčších producentov patrí už spomínaná Indie nasledovaná Indonéziou, Čínou a Mexikom. Aj keď je India najvýznamnejším pestovateľom manga a vyprodukuje takmer polovicu svetovej produkcie, do ostatných krajín Indie plody prakticky nevyváža – využíva je čisto pre vlastnú spotrebu. Zaujímavosťou tiež je, že dnes rozlišujeme hneď niekoľko stoviek odrôd manga. 

Mango sa vyznačuje obličkovitýmsrdcovitým tvarom, farebnou škálou od zelenej cez žltú až k červenej a plochým semenom v drevnatej škrupine. Najväčšie plody váži až 2 kilogramy. Za podmanivou a veľmi intenzívnou vôňou zrelého manga stojí 41 rôznych aromatických substancií.

Posvätný strom budhistov s úctyhodnou úrodou

Plody rastú na vždyzelenom strome zvanom mangovník, ktorý dorastá do výšky až 30 metrov a má hustú okrúhlu korunu. Mangovník sa môže dožiť až 350 rokov, v priemere potom 100 rokov – počas tejto doby na ňom dozrieva na dva milióny plodov. Pre domorodé obyvateľstvo sa tak stáva prakticky nepretržitým zdrojom všetkých dôležitých živín. Budhisti si ho cení ako posvätného stromu, v ktorého tieni mal meditovať aj samotný Budha.

Doplňte vitamíny, minerály i vlákninu

Mango má povesť vitamínové bomby, je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E, K aj dôležitých vitamínov skupiny B. Už z 300 gramov čerstvej dužiny môžete napríklad získať dennú odporúčanú dávku vitamínu A i C – mango tak má zo všetkých druhov ovocia najvyšší obsah vitamínu a a pýši sa aj dvojnásobne väčším množstvom vitamínu C ako citrón.

Lahodné tropické ovocie je tiež zdrojom množstva minerálov, za pozornosť stojí najmä vysoký obsah draslíka, ale aj menší podiel vápnika, horčíka a železa. Mango skrýva aj rozpustnú vlákninu pektín či kyselinu citrónovú a jablčnú.

 

 Mangová plantáž v pozadí s horami a slnkom presvitajúcim spoza mrakov

 

Mango pomáha ku krásnejšej pleti, ako aj pri chudnutí a detoxikácii

Vďaka obsahu vitamínu A, B a ďalších antioxidantov je mango účinné v ochrane pred starnutím a degeneráciou buniek – preto sa využíva aj v rámci potravinových doplnkov a kozmetických prípravkov starajúcich sa o hydratáciu a zdravú pigmentáciu pleti aj kvalitu vlasov a nechtov. Z manga si tiež môžete pripraviť obľúbenou pleťovú masku pre zjemnenie a rozžiarenie pleti.

Pretože je dužina manga nízkokalorická (72 kcal na 100 g) a obsahuje malé množstvo tukov, je mango vhodné aj v čase redukčných diét. Vysoký obsah draslíka navyše pomôže s odvodom prebytočných tekutín a tukov z organizmu, čo len podporuje účinky chudnutie.

Mango nachádza svoje využitie aj v rámci detoxikačných programov, a to nielen vďaka schopnosti bojovať s voľnými radikálmi, ale aj pre svoje diuretické, teda močopudné účinky. Je tak skvelou voľbou pre prečistenie tela.

Na mangu si bez obáv pochutnajú aj diabetici, pretože má pozitívny vplyv na obehový systém a znižuje hladinu glukózy v krvi.

Mango v kuchyni – sorbety, dezerty, omáčky aj spojenie s mäsom

Čo sa týka kulinárskeho potenciálu, mango možné upraviť na mnoho rôznych spôsobov – skvele sa hodí pre prípravu sorbetov, pyré, ovocných šalátov, dezertov a smoothie. Jeho sladká chuť pripomínajúca broskyne ovšem skvele dopĺňa aj slané a pikantné pokrmy, najmä v rámci ázijskej kuchyne. Mango si teda môžete dopriať aj spoločne s hydinovým a hovädzím mäsom, rybami, krevetami a vychutnáte si ho tiež v omáčkach, kari a ryžových pokrmoch. Fantázii sa medze nekladú.

 

Dva poháre mangového smoothie s modrými slamkami pripravené zo zrelých plodov

 

Ochutnajte skutočné mango v prírodnom smoothie od Fit-day

To, že je mango naozaj obľúbené, dosvedčuje aj fakt, že sa z neho počas rokov stala veľmi populárna príchuť naprieč potravinami, od zmrzliny cez jogurty až po žuvačky a cukríky.

Pretože sa vo Fit-day vyhýbame všetkej chémii a kladieme dôraz na kvalitné suroviny, v oboch našich mangových smoothie nájdete prášok zo skutočného ovocia. Vo smoothie mango-berry je mango doplnené sušeným banánom a malinou, zatiaľ čo v príchuti chia-mango nájdete obsah hneď troch superpotravínchia semienok, macy a lucumy. S každou porcií tiež navyše doplníte dennú odporúčanú dávku vitamínu C a viac než 12 gramov bielkovín.

Naozajstnou odmenou sú potom plátky sušeného manga, ktoré ponúkame nesírené, bez pridaného cukru a v prémiovej BIO kvalite. Tešiť sa môžete na dokonale sladkú chuť a intenzívnu vôňu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.