Krehký čerešňový koláč s mandľami

Čerešňová sezóna vrcholí, tak prečo ju nevyužiť naplno! Máme pre vás vegánsky recept na lahodný koláč inšpirovaný francúzskou galetkou s prekladanými okrajmi. Základom je dokonale krehké cesto, v našom prípade vylepšené o karamelový proteínový prášok, naplnené čerešňami a bohato posypané plátkami mandlí. Pre ešte väčší chuťový zážitok odporúčame koláč doplniť o kopček poctivej vanilkovej zmrzliny, s ktorou si ostatné ingrediencie perfektne rozumejú.

 

Čerešňový koláč ozdobený zelenými lístkami s plátkami mandlí a vanilkovou zmrzlinou

 

Čo budeme na recept potrebovať?

Na cesto:

80 ml orechového mlieka podľa vlastnej preferencie

1 1/2 lyžičky jablčného octu

165 g hladkej múky

45 g Fit-day proteín premium karamel

1 lyžica trstinového cukru

1 lyžička soli

110 g tuhého kokosového oleja

Na náplň:

500 g čerstvých vykôstkovaných čerešní

90 g trstinového cukru

3 lyžice kukuričného škrobu

kôra z 1 citróna

2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

štipka soli

Na posypanie:

60 g na plátky nakrájaných mandlí, blanšírovaných

 

Postup:

Najprv sa pustíme do prípravy cesta. Orechové mlieko rozšľaháme s octom a necháme 5 minút bokom. Do misy kuchynského robota pridáme všetky suché ingrediencie – múku, proteín, cukor aj soľ a necháme krátko premiešať. Následne pridáme tuhý kokosový olej a postupne prilievame mlieko s octom, kým nevznikne sypké cesto. Cesto skúsime nabrať do hrsti a stlačiť. Pokiaľ nedrží pohromade, pridáme lyžičku vody.

Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a s pomocou stierky cesto niekoľkokrát preložíme cez seba, kým sa nezačne spájať. Z cesta vytvarujeme hladký disk, prikryjeme misou a necháme 20 minút odpočívať.

Medzitým pripravíme čerešňovú náplň, kedy vo veľkej mise dôkladne zmiešame všetky ingrediencie. Nezabudnite na to, že čerešne musia byť vykôstkované. Plech vyložíme papierom na pečenie a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme cesto tak, aby vytvorilo kruh s priemerom asi 35–40 cm. Cesto pomocou valčeka prenesieme na plech, pričom nevadí, či jeho okraje presahujú – budú sa prekladať.

Lyžicou navrstvíme na cesto čerešne a nechávame 5–7 centimetrové prázdne okraje, ktoré cez seba prekladáme smerom dovnútra. Takto pripravený koláč prekryjeme fóliou a nechávame odpočívať v chladničke 20–60 minút. V medzičase dáme nahriať rúru na 190 °C. Koláč pred pečením potrieme mliekom a posypeme plátkami mandlí. Ak chceme, môžeme ešte zľahka pocukrovať. Pečieme 40–45 minút, kým koláče nezezlátne.

Pred podávaním necháme 10 minút stuhnúť. Môžeme doplniť o vegánsku vanilkovú zmrzlinu.

Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie