Krehký čerešňový koláč s mandľami

Čerešňová sezóna vrcholí, tak prečo ju nevyužiť naplno! Máme pre vás vegánsky recept na lahodný koláč inšpirovaný francúzskou galetkou s prekladanými okrajmi. Základom je dokonale krehké cesto, v našom prípade vylepšené o karamelový proteínový prášok, naplnené čerešňami a bohato posypané plátkami mandlí. Pre ešte väčší chuťový zážitok odporúčame koláč doplniť o kopček poctivej vanilkovej zmrzliny, s ktorou si ostatné ingrediencie perfektne rozumejú.

 

Čerešňový koláč ozdobený zelenými lístkami s plátkami mandlí a vanilkovou zmrzlinou

 

Čo budeme na recept potrebovať?

Na cesto:

80 ml orechového mlieka podľa vlastnej preferencie

1 1/2 lyžičky jablčného octu

165 g hladkej múky

45 g Fit-day proteín premium karamel

1 lyžica trstinového cukru

1 lyžička soli

110 g tuhého kokosového oleja

Na náplň:

500 g čerstvých vykôstkovaných čerešní

90 g trstinového cukru

3 lyžice kukuričného škrobu

kôra z 1 citróna

2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

štipka soli

Na posypanie:

60 g na plátky nakrájaných mandlí, blanšírovaných

 

Postup:

Najprv sa pustíme do prípravy cesta. Orechové mlieko rozšľaháme s octom a necháme 5 minút bokom. Do misy kuchynského robota pridáme všetky suché ingrediencie – múku, proteín, cukor aj soľ a necháme krátko premiešať. Následne pridáme tuhý kokosový olej a postupne prilievame mlieko s octom, kým nevznikne sypké cesto. Cesto skúsime nabrať do hrsti a stlačiť. Pokiaľ nedrží pohromade, pridáme lyžičku vody.

Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a s pomocou stierky cesto niekoľkokrát preložíme cez seba, kým sa nezačne spájať. Z cesta vytvarujeme hladký disk, prikryjeme misou a necháme 20 minút odpočívať.

Medzitým pripravíme čerešňovú náplň, kedy vo veľkej mise dôkladne zmiešame všetky ingrediencie. Nezabudnite na to, že čerešne musia byť vykôstkované. Plech vyložíme papierom na pečenie a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme cesto tak, aby vytvorilo kruh s priemerom asi 35–40 cm. Cesto pomocou valčeka prenesieme na plech, pričom nevadí, či jeho okraje presahujú – budú sa prekladať.

Lyžicou navrstvíme na cesto čerešne a nechávame 5–7 centimetrové prázdne okraje, ktoré cez seba prekladáme smerom dovnútra. Takto pripravený koláč prekryjeme fóliou a nechávame odpočívať v chladničke 20–60 minút. V medzičase dáme nahriať rúru na 190 °C. Koláč pred pečením potrieme mliekom a posypeme plátkami mandlí. Ak chceme, môžeme ešte zľahka pocukrovať. Pečieme 40–45 minút, kým koláče nezezlátne.

Pred podávaním necháme 10 minút stuhnúť. Môžeme doplniť o vegánsku vanilkovú zmrzlinu.

Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.