Antioxidanty: prečo nesmú chýbať v našej strave a kde ich získať

Pre zdravé fungovanie organizmu sú kľúčové rôzne látky vrátane antioxidantov. Tie posilňujú imunitu, vitalitu, fyzickú i psychickú pohodu, a dokonca spomaľujú proces starnutia. Ak vás zaujíma, kde všade tieto molekuly prirodzene nájdete, ako fungujú a čo je to oxidatívny stres alebo antioxidačné kapacita potravín, tak pokračujte v čítaní.

Aké látky radíme medzi antioxidanty? Nie sú to len vitamíny

Medzi antioxidanty patrí vitamín C, E, A, B6 a z minerálov zinok, meď, selén alebo beta-karotén. Ako antioxidant funguje aj koenzým Q10, menej známy pycnogenol a kyselina alfa-lipoová. Vyskytujú sa ako v prírodnej forme v rámci rôznych potravín a nápojov (čaje, šťavy, výluhy), tak i v syntetickej.

Obe formy zabraňujú oxidatívnemu stresu, a sú tak prevenciou mnohých chorôb. Preto je veľmi dôležité prijímať stravu bohatú na antioxidanty, aby ste si udržali svoje zdravie, silu a vitalitu.

Čo sú to voľné radikály a oxidatívny stres: Vyvolávajú starnutie organizmu a rad vážnych chorôb

Antioxidanty chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tie môžeme opísať ako nestabilné molekuly, ktoré vznikajú v tele v dôsledku stresu, zlého vzduchu, vody a pôdy alebo sa nachádza v nevhodných potravinách. Voľné radikály poškodzujú našu DNA, bunkové membrány a časti buniek, pri ktorých vyvolávajú tzv. oxidatívny stres. Ten následne prispieva k starnutiu organizmu a vzniku rôznych chorôb ako:

  • diabetes
  • očné choroby – zákaly, zápaly
  • choroby srdca a obehového systému
  • nádorové ochorenia
  • pľúcne a kožné choroby
  • neurodegeneratívne ochorenia (Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba atď.)
  • poruchy imunity

Antioxidanty v dostatočnom množstve dokážu neutralizovať voľné radikály ešte pred tým, než začnú v tele poškodzovať bunky a vytvárať nepriaznivé chemické reakcie a nežiaduce dôsledky pre zdravie i celkovú kondíciu.

 

Napadnutie bunky voľnými radikálmi

 

Možno vás prekvapí, že voľné radikály nie sú bez výnimiek nežiaduce. Plní totiž tiež dôležité funkcie, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné. Imunitné bunky používajú voľné radikály k boju proti infekciám. Preto telo musí udržiavať rovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidanty. Problém nastáva vtedy, ak voľné radikály prevyšujú počet antioxidantov.

Ako prebieha proces neutralizácie voľných radikálov aneb antioxidanty v akcii

Voľným radikálom chýbajú kompletné elektróny, preto je kradnú z iných molekúl a počas tohto procesu je poškodzujú a narušujú naše zdravie. Antioxidanty telu pomáhajú tak, že sa samy vzdávajú vlastných elektrónov. Pri tejto obete spôsobí, že predbežne neutralizujú voľné radikály a bunkám sa uľaví.

Celý proces tým pádom pomáha rozbiť reťazovú reakciu, ktorá by ďalej poškodzovala bunky a tým aj imunitu a kondíciu.

Antioxidačné kapacita potravín a jednotky ORAC

Antioxidačné schopnosť rôznych druhov potravín sa uvádza v jednotkách ORAC. Označenie pochádza z anglického Oxygen Radical Absorbance Capacity, teda vo voľnom preklade kapacita absorbovať voľné radikály kyslíka. Čím vyššia je hodnota ORAC, tým sa zvyšuje aj schopnosť antioxidantov pohlcovať voľné radikály. Denná optimálna dávka je asi 14 0000 ORAC.

Medzi desať najúčinnejších potravi podľa stupnice ORAC patrí klinček, sumach, škorica, cirok, oregano, kurkuma, acai, kakao, rasca a maqui (plody tropické palmy).

 

Potraviny bohaté na vlákninu - ovocie, zelenina, strukoviny, semienka, orechy

 

Kde hľadať najlepšie antioxidanty v prirodzenej forme?

Medzi potraviny s vysokým podielom antioxidantov sa vo veľkej miere radí superpotraviny, ovocie, zelenina, najrôznejšie byliny, orechy alebo napríklad korenia. Nižšie nájdete uvedené významné druhy antioxidantov spoločne s konkrétnymi potravinami:

  • vitamín C (kyselina askorbová): grapefruit, melón, jahody, citrón, kiwi, papája, pomaranč, listová zelenina (kvaka, horčica, repa, kukurica), brokolica, ružičkový kel, karfiol, sladké zemiaky, paradajky a papriky
  • vitamín E (tokoferoly): mandle, arašidy a ďalšie orechy, slnečnicové semienka, avokádo, mangold, listová zelenina, repa, horčica, kvaka, červená paprika, špenát, sójové a kukuričné ​​výhonky
  • fenolové zlúčeniny:
    • antokyány: čučoriedky, jahody, maliny
    • kvercetín: jablká, červené víno, cibuľa
    • katechíny: čaj, kakao, bobule
    • resveratrol: hrozno, arašidy, bobule
    • kyselina kumarová: korenie, bobuľoviny
  • karotenoidy (beta-karotén, lykopén, luteín, zeaxantín): marhule, melón, mango, pomaranč, mandarínky, broskyne, ružový grapefruit, špargľa, paradajky, repa, brokolica, mrkva, paprika, artičoky, kapusta, tekvica, tekvica, špenát, sladké zemiaky
  • selén: para orechy, ryby, morské plody, hovädzie mäso, hydina, hnedá ryža
  • zinok: hovädzie mäso, hydina, ustrice, krevety, sezamové a tekvicové semienka, cícer, šošovica, obilniny, kešu


Prírodné antioxidanty získané z ovocia, zeleniny alebo korenia sú pre telo lepšie, ľahšie vstrebateľné a nezaťažujú organizmus, nesmie ale prejsť tepelnou úpravou. Účinok syntetických antioxidantov je obdobný, však telo si horšie poradia s ich spracovaním. Práve z tohto dôvodu sme sa vo Fit-day rozhodli obohatiť každú porciu našich proteínových smoothie o dennú odporúčanú dávku prírodného vitamínu C z výťažkov tropickej čerešne acerola (jeden z najkoncentrovanejších zdrojov vitamínu C vôbec). Ak sa navyše rozhodnete pre príchuť long-life, tešiť sa môžete aj na extra porciu antioxidantov v lyofilizovaných čučoriedkach a brusniciach.

 

Znečistenie vzduchu v meste výfukovými plynmi

 

Škodlivé faktory, ktoré podporujú nadmernú tvorbu voľných radikálov: Stres, cukor, smog aj modré svetlo

K tvorbe voľných radikálov mimo prirodzený vznik (napr. počas fyzického cvičenia) prispieva hneď niekoľko faktorov:

  • znečistenie ovzdušia, smog z áut, prach a hluk
  • elektrosmog, žiarenie z mobilov a vysielačov
  • nezdravý životný štýl a stres
  • cigaretový dym, alkohol
  • toxíny a škodlivé látky z jedla
  • vysoká hladina cukru v krvi
  • vysoký príjem polynenasýtených mastných kyselín
  • bakteriálne, hubové alebo vírusové infekcie
  • nadmerný príjem železa, horčíka, medi alebo zinku
  • príliš veľa alebo príliš málo kyslíka v tele (hypoxia alebo hyperoxie)
  • nedostatok antioxidantov

Podporte boj s voľnými radikálmi uceleným detoxom tela

Viacdenné detoxikačná kúra je skvelým spôsobom, ako eliminovať nahromadené škodlivé látky v tele, obnoviť správnu funkciu metabolizmu alebo podporiť lepšie trávenie. Vyskúšať preto môžete Jitkin detox, ktorý sa počas 20 dní postará o celkový reštart a optimálnu rovnováhu organizmu s pomocou špeciálne zostaveného jedálnička zvlášť bohatého na antioxidanty, vitamíny a minerály. Súčasťou detoxikačného balíčka sú aj vybrané prírodné smoothie, proteíny a superpotraviny.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.