Kurkuma: Zlaté korenie, ale aj zázračná superpotravina

Kurkuma alebo aj indický šafran je nielen obľúbené pikantné korenie, skvelé k zelenine aj ryži, ale zároveň antioxidanty nabitá superpotravina s protizápalovými účinkami. Ak uvažujete, ako na jeseň podporiť svoju imunitu, kurkuma vám bude kryť chrbát.

 

Nakrájaný podzemok čerstvej kurkumy a sušený kurkumový prášok v drevenej miske na liste

 

Dávny poklad z Indie alebo korenia používané tisíce rokov

Kurkumovník dlhý je až meter vysoká vytrvalá bylina z čeľade zázvorovitých s dužinatými podzemkami, ktoré sa používajú buď čerstvé, alebo sa varí, sušia a melú na jemný prášok korenistej vône známy ako kurkuma. Ten má sýto žltooranžovú farbu a piepornú, ľahko horkú chuť pripomínajúcu čierne korenie s typickými zemitými podtónmi. Kurkuma sa používa nielen ako korenie a prírodné farbivo, ale aj ako liečivá rastlina.

Aj keď sa kurkumovník, ktorý vyžaduje teplé a vlhké podnebie s teplotami medzi 20 a 30 °C, pestuje aj v Strednej Amerike a Afrike, jeho pravou domovinou je oblasť južnej a juhovýchodnej Ázie, teda územia dnešnej Indie, Vietnamu a Kambodže. Práve tu sú zdraviu prospešné účinky kurkumy cenené viac ako štyri tisíc rokov, dočítať sa o nich môžeme už v prastarých textoch indickej medicíny – ayurvédy, ktorá označuje kurkumu za vhodnú pri liečbe mnohých zdravotných ťažkostí vrátane zápalov, zlého trávenia a chronickej bolesti. Mnohí dokonca považujú kurkumovník za najprospešnejšiu a najmocnejšiu bylinu zo všetkých.

Kurkuma je však obľúbená aj v iných krajinách, napríklad v Číne, Thajsku, Peru či na Jamajke a Haiti. Čo ju ale preslávilo celosvetovo je predovšetkým zmes korenia karí, kde je kurkuma doplnená o pískavicu, koriander, rascu, zázvor, muškátový oriešok a kajenské korenie.

Obsah živín a aktívnych látok v kurkume. V hlavnej úlohe kurkumín

Kurkuma obsahuje viac ako 300 prirodzene sa vyskytujúcich zložiek. Okrem sacharidov, vlákniny a bielkovín treba betakarotén, niacín, vitamín C, flavonoidy, mangán, železo, meď, horčík a ďalšie. Zaujímavý je aj podiel esenciálnych olejov.

Hlavnou účinnou zložkou kurkumy je každopádne kurkumín, ktorého v korení nájdeme 2–5 %. Ide o vzácny antioxidant so silnými biologickými účinkami, ktorý kurkume okrem priaznivých účinkov na ľudské zdravie prepožičiava aj jej zlatý odtieň.

 

Žena v bielom svetre pridáva med do nápoja s kurkumou

 

Kurkuma ako liek: Pomôže sa zápaly a prospieva obličkám aj srdcu

Bojuje sa zápaly

Medzi prednosti kurkumy, presnejšie kurkumínu, patrí to, že sa používa na boj proti zápalom, ktoré sprevádzajú rad ochorení vrátane tých chronických. Jedna zo štúdií dokonca preukázala, že pri správnom dávkovaní môže byť kurkumín účinnejší ako bežné lieky proti zápalom ako napr. ibuprofén.

Zlepšuje funkciu pečene

Kurkuma je známa pre svoje antioxidačné účinky, podľa výskumu zrejme natoľko silné, že dokážu zabrániť poškodeniu pečene toxíny. To by mohla byť dobrá správa nielen pre osoby užívajúce silné lieky (napr. pri cukrovke), ktoré môžu pri dlhodobom užívaní poškodiť pečeň.

Chráni pred srdcovými chorobami

Štúdia preukázala, že kurkumín môže zlepšovať funkciu endotelu pokrývajúceho vnútornú stranu srdca a ciev. Nižšia funkcia endotelu je spojená so starnutím a zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Kurkumín teda môže pomôcť chrániť pred stratou funkcie súvisiace s vekom a znížiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia.

Ďalšie účinky kurkumy:

  • pomáha pri artritíde
  • podporuje trávenie
  • chráni telo pred voľnými radikálmi
  • zlepšuje zdravie pokožky (reguluje činnosť mazových žliaz, zlepšuje prekrvenie, stimuluje tvorbu kolagénu)
  • pôsobí ako prírodné antidepresívum

3 zaručené spôsoby, ako z kurkumy vyťažiť maximum živín

1. Kombinujte ju s čiernym korením

Piperín obsiahnutý v guličkách korenia dokáže zvýšiť vstrebávanie prospešných látok kurkumy do buniek až o 2 000 %, kedy im umožňuje oveľa jednoduchší priechod črevnou stenou.

2. Jedzte ju spoločne so zdravými tukmi

Kurkuma patrí medzi potraviny rozpustné v tukoch, preto jej vstrebávaniu prospeje doplnenie o zdravé tuky ako je avokádo, olivy, semienka, kokos alebo napríklad kokosový olej.

3. Nebojte sa vysokých teplôt

Varenie alebo zahrievanie kurkumy môže až 12x zvýšiť jej biologickú využiteľnosť. Žiarnym príkladom je napríklad tradičný indický nápoj zvaný zlaté mlieko, ktorého základom je práve kurkuma doplnená o teplé mlieko, med a ďalšie korenie ako je zázvor, korenie alebo škorica. Niekto pridáva aj kardamóm a mleté ​​chilli, verzií je skrátka viac.

 

Immunity shot z kurkumy, zázvoru, citrónu a korenia v pohári

 

Pripravte si populárny imunity shot

Immunity shot predstavuje skvelý spôsob, ako odštartovať ráno a podporovať imunitný systém na dennej báze. Pre 10 porcií po 50 mililtroch budete potrebovať len 10 minút a štyri ingrediencie:

250 g čerstvého zázvoru

250 g čerstvé kurkumy

3 citróny

1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Kurkumu aj zázvor dobre umyte (šupkou lúpať nemusíte) a odšťavnite. Pridajte šťavu z citrónov a čierne korenie a dobre premiešajte. Skladujte v chlade v malých sklenených fľaštičkách maximálne po dobu 7 dní.

Kurkuma ako pevná súčasť jedálnička

Kurkuma je veľmi univerzálne korenie, ktoré môžete pridávať do rôznych pokrmov. Skvele dochutí a prevonia:

  • restovanú zeleninu (karfiol, zemiaky, koreňovú zeleninu)
  • ryžu
  • polievky (obzvlášť tie s kokosovým mliekom v základe, ale aj vývary)
  • karí (s mäsom aj zeleninou)
  • vajcia
  • dresingy
  • smoothie (vyskúšať môžete napríklad recept na jogurtové smoothie s mangom a kurkumou)
  • čajov

A pokiaľ by vám navyše jedného dňa predsa len došla inšpirácia v kuchyni, môžete si z kurkumy pripraviť aj pleťovú masku. Fantázii sa medze jednoducho nekladú.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.