Deň Zeme vo Fit-day: Prečo je výroba rastlinných proteínov šetrnejšie k prírode

Dvadsaťdvatý apríl sa po celom svete pripomína ako Deň Zeme a nabáda k diskusii o ekológii a environmentálnych témach. Pretože má stav životného prostredia priamy vplyv na kvalitu našich životov a treba myslieť aj na budúce generácie, ochranu prírody by sme za žiadnych okolností nemali podceňovať. Existuje mnoho spôsobov, ako životné prostredie menej zaťažovať a produkcia čisto rastlinných produktov predstavuje jeden z nich.

 

Klíčiaca zelená rastlinka v kopčeku hliny v rukách človeka

 

Pretože je pre nás vo Fit-day šetrnosť a ohľaduplnosť nielen k planéte, ale aj k ľudskému zdraviu na prvom mieste, od samotného založenia firmy bol cieľ jasný – vydať sa cestou rastlinných proteínov bez obsahu chémie v akejkoľvek podobe, a ponúknuť tak čistý a funkčný produkt, ktorý by ľuďom umožnil zdravo raňajkovať, desiatovať alebo podporovať športové výkony.

Za svojím rozhodnutím si aj po niekoľkých uplynulých rokoch stále stojíme a veríme v budúcnosť rastlinnej výroby – poďme si teraz povedať prečo.

3 dôvody, prečo je výroba rastlinných proteínov udržateľnejšia ako výroba srvátkových

Znížená spotreba vody o desiatky litrov na kilogram proteínu

Aj keď je naša planéta z viac ako 2/3 tvorená vodou, čistá voda tvorí z tohto objemu len necelá 3%. Ide nielen o vodu v riekach, jazerách a podzemí, ale aj o ľad, sneh a permafrost. Z toho vyplýva, že nie ku všetkým zdrojom sa vždy dostaneme a môžeme ich plne využiť – v skutočnosti si musíme vystačiť iba s 1,2 % vody, ktorá je pitná.

O časť tejto vody sa pochopiteľne musíme okrem iného deliť aj so zvieratami, uvážlivé hospodárenie s vodou je preto kľúčové.

Ako dokladá štúdia pod hlavičkou holandskej univerzity Twente, čísla hovoria jasne: pre produkciu 1 gramu proteínu získaného z mlieka je potrebných v priemere 31 litrov vody, zatiaľ čo u strukovín ide o 19 litrov vody. Tým, že teda namiesto najrozšírenejšej východiskovej suroviny na výrobu proteínových doplnkov stravy – srvátky – používame hrachový proteín, dokážeme výrazne zmenšiť spotrebu vody, ktorá sa následne môže využiť na iné účely.

 

Stádo kráv pasúcich sa na zelenom poli 

 

Úspora pôdy a menej znečistenia

Vďaka tomu, že na výrobu našich výrobkov využívame iba rastlinné zdroje, znateľne šetríme aj poľnohospodársku pôdu. Podľa dostupných dát je dokonca viac ako 1/3 zemského nezaľadneného povrchu určená na chov hospodárskych zvierat a pestovanie ich krmiva, čo je až prekvapivo veľké číslo. Táto skutočnosť navyše prispieva aj k tomu, že ľudstvo v priebehu rokov zápasí so stratou značného množstva biotopov.

Chov hospodárskych zvierat zároveň súvisí aj s produkciou živočíšneho odpadu obsahujúceho amoniak a množstvo ďalších nebezpečných látok, ktorý sa následne vstrebáva do pôdy a vodných zdrojov. Zvýšená koncentrácia amoniaku môže spôsobovať zápaly kože, dýchacích ciest, pľúc a očí.

Rastlinná výroba preto šetrí nielen pôdu, ale zachováva aj jej kvalitu, pretože rastliny zaberajú menej miesta a zároveň podliehajú prirodzenému rozkladu.

Lepšia kvalita vzduchu

Chov hospodárskych zvierat nesie podiel zodpovednosti aj na súčasnej prehlbujúcej sa klimatickej kríze. Veľkou mierou totiž prispieva k produkcii nebezpečného skleníkového plynu metánu – keď nebudeme brať do úvahy metán, ktorý sa prirodzene uvoľňuje v mokradiach, môžeme označiť chov zvierat spoločne s fosílnymi palivami a odpadmi za hlavných pôvodcov. Zverejnené dáta dokonca naznačujú, že dobytok zodpovedá až za 30,5 % všetkých emisií metánu spôsobených činnosťou človeka.

Oproti tomu rastliny v značnej miere fungujú ako prirodzený filter vzduchu, a to nielen, čo sa týka oxidu uhličitého, ale dokážu sa vysporiadať aj s mikroskopickými časticami najrôznejších látok. Viac rastlín teda znamená lepšiu kvalitu vzduchu pre všetkých.

 

Muž v čiernom tielku pije proteínový nápoj pri pláži

 

Dodajú rastlinné proteíny telu všetko potrebné, alebo treba kompromis?

Aj keď ekologické dopady pomerne jasne hovoria v prospech rastlinných proteínových nápojov, mnoho športovcov si kladie otázku, či im hrachový, konopný alebo napríklad sójový proteín dodá všetky potrebné živiny a pomôže s výkonom, budovaním svalov i následnou regeneráciou rovnakým spôsobom ako proteín srvátkový. Známou slabinou rastlinných proteínových doplnkov stravy sú totiž chýbajúce esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje k svojmu správnemu fungovaniu, ale nedokáže si ich samo vytvoriť, a je tak odkázané na ich dopĺňanie. Tento problém sa však dá efektívne vyriešiť vďaka vyváženej kombinácii rôznych zdrojov proteínu.

Vo Fit-day proteínoch preto nájdete hrachový a ryžový proteínový izolát pre perfektný aminokyselinový profil aj obsah BCAA aminokyselín (cca 6,5 ​​gramov v športovom rade performance na porciu). Hrachový proteín, ktorý používame, navyše prechádza špeciálnym procesom úpravy označovaným ako mikronizácia – vďaka tomu sa od konkurencie odlišuje jemnejšou textúrou, lepšou stráviteľnosťou i vylepšenou mierou vstrebateľnosti. S každou porciou nápoja preto môžete doplniť 28–33 gramov kvalitných rastlinných bielkovín, prostých všetkých alergénov vrátane lepku, laktózy a sóje, ale aj spomínaných umelých aditív.

Telo teda v žiadnom ohľade trpieť nebude a vy môžete urobiť niečo ako pre svoje zdravie, tak pre planétu. Zdanlivo malé zmeny mávajú veľký vplyv.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie