Celiakia aneb život bez lepku. Čo jesť počas bezlepkovej diéty?

Vedeli ste, že počet pacientov s celiakiou sa z roka na rok neustále zvyšuje? Pritom značná časť chorých jedincov doteraz svoju diagnózu ani nepozná. Ako rozpoznať príznaky neznášanlivosti lepku, kde sa vyskytuje a z akého dôvodu u niektorých vyvoláva vážne zdravotné problémy? A je vhodné prejsť na bezlepkový jedálniček, aj keď je človek zdravý?

 

Nápis gluten free v múke, obložený obilninami, pečivom a cestovinami

 

Čo je to lepok a celiakia: Nielen vrodené ochorenie, ktorým trpí desaťtisíce Slovákov

Lepok, známy aj pod označením glutén, je zmesou dvoch bielkovín, gliadínu a gluteninu. Tie sa prirodzene nachádzajú v pletive semien obilnín ako je pšenica, raž, jačmeň alebo ovos, pričom napríklad v pšenici môže byť ich obsah až 80 %. Vyšší podiel lepku zároveň dodáva pečivu pružnosť a nadýchanosť.

Ľudia, ktorí lepok nemôžu prijímať trpí tzv. celiakiou (čiže gluténová enteropatia), čo je autoimunitné ochorenie postihujúce asi 1–1,5 % populácie. Tráviaci systém takýchto jedincov sa nedokáže s lepkom vysporiadať a reaguje podráždením a rôznymi zdravotnými problémami, v prvom rade zápalom tenkého čreva. Odhaduje sa, že na Slovensku trpí celiakiou približne jeden z 250 ľudí, ale nie všetci sú diagnostikovaní.

Ak je celiakia vrodená (je aj dedičná), príznaky sa zvyčajne dajú zistiť už v detstve. Ochorenie sa môže vyvinúť aj počas stresovej záťaže, tehotenstva, po pôrode alebo ťažkej chorobe a to v akomkoľvek veku.

Bolesti brucha, nadúvanie, nechutenstvo a oneskorený rast u detí – aj to sú prejavy neznášanlivosti lepku

U ľudí trpiacich celiakiou stačí len malé množstvo lepku a postupne zanikajú alebo úplne miznú črevné klky. Tenké črevo prestane byť schopné vstrebávať živiny, čo má za následok napr. hnačku, nadúvanie, bolesti brucha, nevoľnosť alebo vracanie. To potom vedie k nedostatku vitamínov a minerálov v tele, s čím môžu súvisieť aj menej obvyklé a vážnejšie prejavy ako je chudokrvnosť, únava, neplodnosť aj opakované potraty, osteoporóza (rednutie kostí) alebo pokles hmotnosti. U detí patrí medzi ďalšie typické prejavy nechutenstvo, plačlivosť, nepokoj či oneskorený rast.

Celkovo sa celiakia môže prejaviť až 200 rôznymi spôsobmi a práve široká škála možných príznakov v mnohých prípadoch komplikuje jej diagnózu. Veľká časť ľudí tak o svojej chorobe ani nemusí vedieť.

Rozdiel medzi celiakiou, alergií a intoleranciou na lepok

Celiakia, alergia na lepok (pšenicu) alebo lepková intolerancia sú stavy tela, ktoré majú podobné príznaky, ale odlišujú sa spôsobom, ako organizmus a konkrétne čreva na lepok reagujú:

  • Celiakia – autoimunitné porucha s negatívnou reakciou na lepok, konkrétne poškodenie klkov tenkého čreva a vstrebávanie živín. Môže sa prejaviť po narodení ako vrodená, alebo počas života. Prejavy pozri vyššie.
  • Alergia na lepok (pšenicu) – reakcia na pšenicu u alergikov je len dočasná a prejaví sa ihneď. Môže ísť o kŕče v žalúdku, bolesti hlavy, nevoľnosť a vracanie, vyrážku, zhoršené dýchanie alebo zahlienení. Alergia nespôsobuje trvalé poškodenie čreva, sliznice alebo orgánu.
  • Intolerancia lepku – citlivosť na lepok, ktorý spôsobuje krátkodobé nadúvanie a bolesti brucha, príp. hnačku alebo naopak zápchu. Intolerancia nie je autoimunitné porucha, ale môže v nej vyústiť. Prejavuje sa v rozmedzí 4–72 hodín.

Každý z prípadov je nutné riešiť bezlepkovou diétou, úplným vylúčením konzumácie lepku. V prípade celiakie musí byť diéta dôsledná a celoživotná, pretože je to jediná známa liečba.

 

Losos, avokádo, bobuľovité ovocie, zelenina, orechy a semienka

 

Jedálniček môže byť pestrý aj bez lepku

Hoci sa môže na prvý pohľad zdať stravovanie bez lepku pomerne obmedzené a chudobné, opak je pravdou. Všetko je len o zvyku, hľadanie alternatív a celkovo vyváženej strave. Existuje rad špeciálnych bezlepkových potravín od pečiva, múky a cestovín až po cukrovinky, bezlepkové kaše a zmesi na pečenie.

Lepok okrem toho tiež prirodzene nenájdete v nasledujúcich potravinách:

  • ovocie (a z neho pripravené smoothie a šťavy)
  • zelenina
  • zemiaky (i sladké zemiaky)
  • pohánka, biela i hnedá ryža, quinoa, kukurica, proso, amarant
  • strukoviny: šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója atď.
  • superpotraviny: chia semienka, chlorella, spirulina atď.
  • bezlepková múka z kukurice, ryže, pohánky a ďalších surovín
  • rastlinné oleje: olivový, orechový, avokádový atď.
  • čerstvé bylinky
  • huby
  • orechy: lieskové, vlašské, kešu, mandle, pistácie, para atď.
  • semienka
  • med
  • mäso, ryby a morské plody
  • vajcia
  • mliečne výrobky (je potrebné kontrolovať zloženie)
  • špeciálne bezlepkové údeniny

Na celiakov a všetkých, ktorí sa lepku zámerne vyhýbajú, myslíme aj vo Fit-day. Dbáme na to, aby všetky naše prírodné proteínové nápoje a smoothie neobsahovali žiadny z alergénov a boli dostupné skutočne pre každého – v zložení preto nenájdete laktózu, sóju a pochopiteľne ani spomínaný lepok.

Ak patríte medzi milovníkov pečenia, môžete siahnuť aj po našich nadýchaných proteínových mugcacích s kúskami čokolády alebo ovocie a chutiť vám budú aj raňajkové kaše z bezlepkových vločiek s kokosovým mliekom a MCT olejom – napríklad v obľúbenej príchuti banán-čokoláda.

Potraviny, ktoré obsahujú glutén: Nestačí vyradiť len pečivo

Lepok je bohužial obsiahnutý v celej rade bežne konzumovaných potravín:

  • obilniny: pšenica, raž, ovos, bulgur, graham, jačmeň, cirok, kuskus, krúpy, krupica, špalda, droždie
  • múka
  • slané i sladké pečivo
  • cestoviny, semolina
  • cereálie a ovsené raňajkové kaše (okrem tých bezlepkových)
  • údeniny
  • omáčky: majonéza, tatarka, kečupy, sójové omáčky, dresingy, horčica
  • marmelády, nugát
  • pivo (i nealkoholické) a niektorý tvrdý alkohol
  • seitan

Dodržiavanie diéty tak môže byť najmä zo začiatku pomerne náročné, na mieste je starostlivosť a trpezlivosť.

 

Čerstvo upečený chleba rozlomený na dva diely v rukách muža

 

Kde nájdete lepok v skrytej forme? Možno vás prekvapí hranolčeky, kávoviny alebo nakladaná zelenina

U niektorých potravín je zrejmé, že lepok obsahujú, hlavne pečivo a múka. Rad výrobkov by ste si však na prvý pohľad s lepkom nespájali, môže ísť napríklad o rôzne sušienky, čokolády alebo pudingy, ale aj jogurty, ochutené čaje, náhradky kávy alebo zmrzlinu. Niekoho potom prekvapí, že sa na tento zoznam radia aj niektoré hranolčeky, pretlaky, nátierky a paštéty alebo nakladaná zelenina.

Lepok v skrytej forme je teda pomerne nebezpečný a vždy je dôležité preskúmať etiketu.

Označenie lepku na etiketách potravín

V roku 2011 Európska únia uzákonila, že všetky potraviny s lepkom musí mať jeho obsah čitateľne uvedený na etikete. Všetky alergény sú zo zákona na etikete písané tučne, prípadne zvýraznené farbou, veľkosťou či typom písma. Uvádzajú sa buď v zložení potraviny, alebo ako zoznam alergénnych látok za slovom obsahuje. Podľa zákona sa musia uvádzať aj pri nápojoch, nebalených potravinách a jedlách v reštauráciách.

Bezlepkové potraviny spoznáte napríklad podľa značky prečiarknutého klasu alebo označenie vhodné pre celiakov, vhodné pri bezlepkovej diéte, bezlepková potravina alebo gluten free.

Ďalej tiež rozlišujeme:

  • potraviny bez lepku: obsahujú do 20 miligramov gluténu/1 kg potraviny
  • potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku: obsahujú do 100 mg/1 kg potraviny, nie sú ale vhodné pre celiatikov a alergikov na lepok – využívajú je skôr ľudia nie diéte, ktorí lepok zo stravy postupne vypúšťa
  • môže obsahovať stopy lepku: označuje riziko, že vo výrobku môžu byť stopy alergénnych zložiek

Ak na etikete nájdete pšenicu, pšeničný škrob, pšeničné klíčky, výťažky, kamut a špaldu, jačmeň, jačmenný slad, raž, ovos alebo ovsené vločky, potom výrobok nie je určený pre celiatikov.

Prečo je v dnešnej dobe populárne sa lepku vyhýbať aneb bezlepková diéta nielen pre celiakov

Bezlepková diéta sa najmä v posledných rokoch stala módnym trendom a mnohí ju dodržiavajú, aj keď zo zdravotných dôvodov nemusia. Hoci sa názory odborníkov niekedy líšia, bezlepkovej diéte nemožno uprieť skutočnosť, že nezaťažuje trávenie, čo zabezpečuje lepšie vstrebávanie živín v črevách. Okrem toho vraj udržiava telo aktívne a prispieva k fyzickej a duševnej výkonnosti.

Pred začatím diéty možno odporučiť konzultáciu s lekárom, navyše je pri vyradení lepku nevyhnutné kontrolovať dostatočný príjem vlákniny a dôležitých vitamínov zo skupiny B. Ďalším aspektom k zváženie je aj skutočnosť, že za špeciálnu bezlepkové produkty si človek spravidla priplatia.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Nastavenia cookies

Používame súbory cookie, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze prevádzky webovej stránky neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť

Nevyhnutné (vždy aktívne, nemožno vypnúť)
Tieto cookie sú potrebné na správne fungovanie webovej stránky
Analytické
Pomáhajú nám pochopiť, ako používate webové stránky. Môžeme ich použiť na zlepšenie
Profilovanie (marketing)
Vďaka týmto cookie súborom vám môžeme zobrazovať relevantný obsah a reklamy, ktoré pre vás môžu byť zaujímavé a užitočné