Teplý šalát z quinoy s praženými píniovými orieškami a syrom halloumi

Či už patríte do skupiny tých, ktorí nedajú na svieže šaláty plné vitamínov dopustiť, alebo sa naopak radíte medzi šalátových odporcov a odmietate uveriť, že by vás zelenina poliata dresingom mohla niekedy zasýtiť, tento recept si vás získa. Ide totiž o akéhosi kríženca medzi teplým jedlom a spomínaným šalátom. Hlavnou ingredienciou receptu je nepochybne quinoa, nadýchaná a jemná pseudoobilovina neutrálnej chuti, o ktorú sa naopak postará kombinácia cesnaku, koriandra, voňavých píniových orieškov a sladkokyslého balsamico. A výsledok? Prvá spomínaná skupina sa len utvrdí v tom, že na šalát je vždy správny čas a príležitosť a druhá sa už nebude na tanier pretekajúci zeleninou, strukovinami alebo orechmi pozerať cez prsty.

 

Šalát z quinoy, syrom halloumi, píniovými orieškami, uhorkou a avokádom

 

Čo budeme potrebovať?

Na šalát (4 porcie):

190 g nevarenej BIO quinoy

6 plátkov syra halloumi

3 lyžice extra panenského olivového oleja

stredne veľká šalotka

2 strúčiky cesnaku

300 ml zeleninového vývaru

2 hrste píniových orieškov

menšie zväzok čerstvej petržlenovej vňate

2 vetvičky koriandru

krémové balsamico

korenie, soľ

Na dozdobenie:

plátky avokáda a šalátové uhorky, poľníček a mesiačik citróna na dochutenie

 

Postup:

Quinou prepláchneme pod horúcou vodou a necháme okapať. Na strednom plameni rozohrejeme hlbokú panvicu s lyžicou olivového oleja, na ktorom krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku, kým dosklovita. Pridáme drvený cesnak a asi minútu miešame, aby sa vôňa prepojili. Na ďalšie 2 minúty prisypeme quinou a starostlivo miešame. Zmes následne zalejeme pripraveným zeleninovým vývarom, osolíme a privedieme k varu. Panvicu potom prikryjeme, znížime teplotu a necháme variť približne 10 minút alebo kým sa tekutina úplne nevstrebe a quinoa nezmäkne.

Kým sa quinoa varí, siahneme po ďalšej panvici s nepriľnavým povrchom a rozohrejeme ju na strednom plameni. Prisypeme píniové oriešky a restujeme asi 3 minúty, kým oriešky ľahko nezhnednú. Oriešky dáme bokom a na rozpálenú panvicu kvapneme lyžicu olivového oleja. Halloumi nakrájané na rovnomerné plátky opekáme z každej strany približne 3 minúty dozlatista.

Keď máme hotovo, premiešame quinou s píniovými orieškami a lyžicou olivového oleja, pridáme čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a koriander a dochutíme korením. Na záver prelejeme krémovým balsamicom. Servírujeme s plátkami opečeného halloumi a môžeme dozdobiť kolieskami šalátové uhorky, poľníčkom alebo mesiačikom citróna. Ak máte naozaj hlad, môžete si tanier doplniť aj plátky avokáda, ktoré sa k zmesi chutí dokonale hodia.

Ak sa do receptu pustíte a budete na výsledok patrične hrdí, nezabudnite svoj kuchársky um zvečniť a označiť nás na Instagramu alebo použiť hashtag #fitdayrecepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie