Recept na americký čučoriedkový koláč s bielym jogurtom

Pretože je sezóna čučoriedok v plnom prúde, nastal ten pravý čas vytasiť sa s receptom na vláčny čučoriedkový koláč s jemnou jogurtovou náplňou. Aj keď čerstvé čučoriedky pristanú dezertu najlepšie a dajú chuti koláče naplno vyniknúť, siahnuť môžete aj po tých mrazených. Na letnú atmosféru tak môžete zaspomínať aj počas sychravých dní.

V recepte na vás navyše nečíha nič, čo by mohlo ohroziť vašu figúru alebo zhatiť tréningový plán. Okrem čučoriedok budete potrebovať len pár ingrediencií v podobe zdravších alternatív ako je špaldová múka, kokosový olej alebo javorový sirup a pridať môžete aj svoj obľúbený proteín. Koláč lze pripraviť aj ako vegánsky, stačí nahradiť grécky biely jogurt jeho rastlinnou verzií (napr. kokosový, ovsený, mandľový alebo sójový). Skrátka chutný a jednoduchý recept, ktorý si môže bez výnimky dopriať každý.

Sú čučoriedky najzdravším druhom ovocia?

To, že sa čučoriedky naprieč svetom radí medzi populárne superpotraviny zrejme nikoho neprekvapí. Často sa ale dokonca hovorí o tom, že sú tieto drobné lesné plody modrej farby vôbec najzdravším druhom ovocia. Prečo? Dôvodov je hneď niekoľko:

  • obsahujú veľké množstvo vitamínu C a železa
  • majú vysoký podiel antioxidantov
  • sú nízkokalorické
  • napomáhajú správnemu prekrvovanie
  • spomaľujú starnutie mozgových buniek
  • posilňujú imunitný a cievny systém
  • odbúravajú stres
  • regulujú vysoký krvný tlak
  • posilňujú zdravie srdca
  • podporujú dobrý zrak
  • majú pozitívny vplyv na žalúdočné ťažkosti

 

Dielik čučoriedkového koláče na bielom tanieriku s lístkom medovky

 

Recept na americký čučoriedkový koláč s bielym jogurtom

Ingrediencie:

Cesto:

140 g gréckeho bieleho jogurtu (možno nahradiť rastlinným)

45 g Fit-day proteín smoothie long-life (s obsahom lyofilizovaných čučoriedok a brusníc)

160 g špaldovej múky

3 lyžice kokosového oleja

1 lyžica javorového sirupu

1 lyžička vanilkového extraktu (alebo mleté ​​vanilky)

štipka soli

Náplň:

300 g rozmixovaných čučoriedok

80 g gréckeho bieleho jogurtu

2 lyžice javorového sirupu

+ 100 g čučoriedok na posypanie koláča

 

Postup:

Najprv si pripravíme cesto na koláč. V mise vyšľaháme jogurt s agávovým sirupom, vanilkovým extraktom a rozpusteným kokosovým olejom. Pomaly vmiešavame proteínové smoothie, po častiach prisypeme múku a pridáme štipku soli. Cesto ručne premiesime, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň hodinu.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme koláčovú formu a starostlivo ju vymastíme kokosovým olejom. Cesto vtlačíme na dno formy a do okrajov, v niekoľkých miestach opatrne prepichneme vidličkou a necháme piecť cca 10 minút.

Na náplň budeme potrebovať rozmixované čučoriedky, ku ktorým následne primiešame jogurt a med. Zmes čučoriedok nanesieme na koláč a posypeme čerstvými čučoriedkami. Koláč necháme piecť ďalších 10–20 minút a po vychladnutí podávame. Môžeme dozdobiť lístkami medovky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.