Zdravšie tradície: Veľkonočný baranček s proteínom a bez cukru

Veľká noc je čoskoro tu, čo znamená, že je ten najvyšší čas oprášiť staré zvyky a tradície. Nech už fandíte maľovaným krasliciam a pletenému korbáču alebo nie, na vláčnom a sladkom barančekovi si rád pochutí snáď každý. Lenže kde sa tradícia v podobe pečenia veľkonočného barančeka vlastne vzala? Poďme zapátrať v historických prameňoch a záverom si spomenúť recept, po ktorom vás nebude ťažiť svedomie. Ide totiž o jemného barančeka zo špaldovej múky, mrkvy a orechov a cukor v ňom nenájdete – zato proteín áno.

Symbol jari a nevinnosti

Veľkonočný baranček je so sviatkami jari spätý už od časov, kedy sa toto obdobie začalo spájať s ukrižovaním a opätovným vzkriesením Ježiša Krista. V kresťanstve je baranček symbolom božím. Je čistou, poslušnou nevinnosťou, ktorá bola podľa spomínaného náboženstva obetovaná na kríži. Jeho krv však zachránila pokrstených od hriechu a následnej smrti.

Ide to aj zdravo, chutne a jednoducho

Baranček sa tak stal neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov a každoročne prevonia slovenské domácnosti. Nemusíte sa ale púšťať do klasického receptu, ktorý počíta s rafinovaným cukrom, maslom a bielou múkou a, skratka, neberie ohľady na to, či ste práve ukončili jarný detox, snažíte sa chudnúť alebo len chcete obmedziť príjem kalórií. Namiesto toho môžete vyskúšať zdravšiu alternatívu tradičného múčnika a verte, že si pochutíte úplne rovnako. Presvedčte sa sami.

 

Veľkonočný baránok na drevenej doske obklopený vajíčkami a zeleňou

 

Recept na fitnes veľkonočného barančeka

Ingrediencie:

500 g nastrúhanej mrkvy

300 g špaldovej múky

200 ml nízkotučného kefíru

45 g Fit-day proteín premium natural

150 g jemne mletých vlašských orechov alebo mandlí

2 lyžičky škorice

4 vajcia

1 prášok do pečiva

med podľa chuti (alebo iné sladidlo – napr. datľový alebo agávový sirup)

štipka soli

+ polievková lyžica kokosovej múky na posypanie

TIP: do cesta môžeme pridať aj rôzne sušené ovocie a semienka

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Žĺtky oddelíme od bielkov a bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu. V druhej mise vyšľaháme žĺtky (môžeme už s medom, ale med možno pridať až nakoniec podľa chuti) a postupne pridávame zostávajúce ingrediencie vrátane proteínu. Následne pridáme ku vzniknutej zmesi vyšľahané bielky a dosladíme (pokiaľ sme to neurobili už skôr). 

Hotové cesto vlejeme do vopred pripravenej, riadne vymazanej a vysypanej formy. Pečieme zhruba 40 – 60 minút a kontrolujeme špajľou (cesto sa na špajli nesmie lepiť). Barančeka necháme schladnúť, vyklopíme z formy a môžeme posypať kokosovou múkou namiesto práškového cukru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.