Recept zo Santiagovej diéty: Tofu na paprike so sójovým mliekom

Tofu je skvelou a zároveň zdraviu prospešnou surovinou, ktorá sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov, pričom už dávno nie je považovaná iba za náhradu mäsa pre vegetariánov a vegánov, ale za plnohodnotnú potravinu bohatú na bielkoviny. V 100 g môžeme nájsť približne 17 g proteínu – vďaka tomu sa tofu radí medzi najvýznamnejšie zdroje bielkovín.

Zázračná potravina z 2. storočia pred n. l.

Tofu, ktoré sa v Číne zo sójových bobov vyrábalo už v 2. storočí pred n. l., preniklo do Európy a USA v 16. storočí a dnes sa teší veľkej popularite hneď z niekoľkých dôvodov.

Vďaka svojej neutrálnej chuti skvele preberá chuť ostatných prísad daného pokrmu. Jeho príprava je ľahká a časovo nenáročná, pokiaľ teda premýšľate nad rýchlym a chutným obedom, ide o ideálnu voľbu. Tofu je tiež veľmi variabilné čo sa úprav týka, možno ho opekať, marinovať, obaľovať v cestíčku a nakladať alebo využívať ako základ nátierok a sladkých i slaných krémov. Skrátka, fantázii sa medze nekladú. Zvlášť v Japonsku sa potom tofu pridáva i do tradičných polievok miso a ramen.

Sója a jej účinky na ľudské zdravie

Sójové boby, ktoré sú základom tofu, ponúkajú celý rad zdravotných benefitov. Sója okrem iného:

  • obsahuje vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín,
  • predstavuje cenný zdroj vitamínu K2, ktorý napomáha udržať normálny stav kostí,
  • je silným antioxidantom,
  • neobsahuje cholesterol,
  • je bohatá na rastlinné bielkoviny a probiotiká.

Napriek tomu sa sóju neodporúča konzumovať viac ako 2 – 3x týždenne, pretože zvýšený príjem môže niesť i určité zdravotné riziká.

 

Kocky tofu na paprike s ryžou v porcelánovej miske

 

Recept na tofu na paprike so sójovým mliekom

Ingrediencie na 1 porciu:

100 g tofu (naturálne alebo údené)

1 veľká cibuľa

2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušeného ligurčeka

1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru

150 ml sójového mlieka

dlhozrnná ryža ako príloha

Postup:

Tofu nakrájame na kocky či centimetrové plátky. Jemne nakrájanú cibuľu ľahko opražíme, pridáme mletú papriku, ligurček a strúhaný zázvor a krátko osmažíme. Zalejeme asi 2 dcl vody a krátko povaríme. Prisypeme tofu, vlejeme sójové mlieko a dusíme.

Podávame s ryžou.

Santiagova diéta a chutné recepty pre prirodzené chudnutie

Pokiaľ vás recept zaujal, zrejme vás prekvapí, že ide o jeden z mnohých receptov v rámci jedálneho lístka Santiagovej diéty. Áno – zbaviť sa prebytočných kilogramov ide i bez zbytočného hladovania.

Santiagova diéta je unikátny redukčný program, ktorý nielenže efektívne pomôže s prirodzeným a postupným chudnutím s ohľadom na telo, ale ponúkne i presah do budúcnosti v podobe osvojenia si zásad zdravého životného štýlu. S pomocou prírodných proteínových kokteilov a príručky obsahujúcej recept na každý deň dokáže svoju postavu a jedálny lístok pretransformovať každý, navyše s dlhodobým efektom.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie