Tofu je skvelou a zároveň zdraviu prospešnou surovinou, ktorá sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov, pričom už dávno nie je považovaná iba za náhradu mäsa pre vegetariánov a vegánov, ale za plnohodnotnú potravinu bohatú na bielkoviny. V 100 g môžeme nájsť približne 17 g proteínu – vďaka tomu sa tofu radí medzi najvýznamnejšie zdroje bielkovín.
Zázračná potravina z 2. storočia pred n. l.
Tofu, ktoré sa v Číne zo sójových bobov vyrábalo už v 2. storočí pred n. l., preniklo do Európy a USA v 16. storočí a dnes sa teší veľkej popularite hneď z niekoľkých dôvodov.
Vďaka svojej neutrálnej chuti skvele preberá chuť ostatných prísad daného pokrmu. Jeho príprava je ľahká a časovo nenáročná, pokiaľ teda premýšľate nad rýchlym a chutným obedom, ide o ideálnu voľbu. Tofu je tiež veľmi variabilné čo sa úprav týka, možno ho opekať, marinovať, obaľovať v cestíčku a nakladať alebo využívať ako základ nátierok a sladkých i slaných krémov. Skrátka, fantázii sa medze nekladú. Zvlášť v Japonsku sa potom tofu pridáva i do tradičných polievok miso a ramen.
Sója a jej účinky na ľudské zdravie
Sójové boby, ktoré sú základom tofu, ponúkajú celý rad zdravotných benefitov. Sója okrem iného:
- obsahuje vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín,
- predstavuje cenný zdroj vitamínu K2, ktorý napomáha udržať normálny stav kostí,
- je silným antioxidantom,
- neobsahuje cholesterol,
- je bohatá na rastlinné bielkoviny a probiotiká.
Napriek tomu sa sóju neodporúča konzumovať viac ako 2 – 3x týždenne, pretože zvýšený príjem môže niesť i určité zdravotné riziká.
Recept na tofu na paprike so sójovým mliekom
Ingrediencie na 1 porciu:
100 g tofu (naturálne alebo údené)
1 veľká cibuľa
2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušeného ligurčeka
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
150 ml sójového mlieka
dlhozrnná ryža ako príloha
Postup:
Tofu nakrájame na kocky či centimetrové plátky. Jemne nakrájanú cibuľu ľahko opražíme, pridáme mletú papriku, ligurček a strúhaný zázvor a krátko osmažíme. Zalejeme asi 2 dcl vody a krátko povaríme. Prisypeme tofu, vlejeme sójové mlieko a dusíme.
Podávame s ryžou.
Santiagova diéta a chutné recepty pre prirodzené chudnutie
Pokiaľ vás recept zaujal, zrejme vás prekvapí, že ide o jeden z mnohých receptov v rámci jedálneho lístka Santiagovej diéty. Áno – zbaviť sa prebytočných kilogramov ide i bez zbytočného hladovania.
Santiagova diéta je unikátny redukčný program, ktorý nielenže efektívne pomôže s prirodzeným a postupným chudnutím s ohľadom na telo, ale ponúkne i presah do budúcnosti v podobe osvojenia si zásad zdravého životného štýlu. S pomocou prírodných proteínových kokteilov a príručky obsahujúcej recept na každý deň dokáže svoju postavu a jedálny lístok pretransformovať každý, navyše s dlhodobým efektom.