Kúzlo zeleného čaju matcha: dodáva energiu, upokojuje a posilňuje pamäť

Matcha predstavuje výnimočný druh zeleného čaju, ktorý do Európy prenikol až v posledných rokoch a čoskoro sa stal sa veľmi populárnym – o tom napokon svedčí aj skutočnosť, že ho mnoho ľudí uprednostňuje pred šálkou kávy. V Japonsku alebo Číne je pritom známy už po dlhé stáročia. Ak ste teda až doteraz mali matcha tea iba za módny trend a myslíte si, že vám jeho konzumácia reálne nemôže nijako prospieť, je načase, aby ste si prečítali viac o jeho histórii, účinkoch aj použitie.

Matcha čaj si dopriali už samurajovia a budhistickí mnísi pred 800 rokmi

V historických prameňoch môžeme dohľadať informáciu, že lístky matcha našli svoje využitie v japonskej medicíne už v 3. storočí. Výluh z nich sa bežne používal na liečbu rozličných chorôb v kruhoch šľachty a duchovenstva.

Ako lahodný horúci nápoj poznalo Japonsko matchu až začiatkom 12. storočia s príchodom zenového mnícha Eisaie, ktorý z Číny priniesol novú tradíciu popíjanie zeleného čaju. Rozomleté ​​čajové listy rozmiešanej v horúcej vode si obľúbili aj samuraji, ktorým nápoj pomáhal pri ich ceste za osvietením. Len pár dúškov dokázalo posilniť pocit vnútorného pokoja a harmónie a navodiť intenzívny sústredenosť. Práve samuraji nakoniec vytvorili tradíciu čajového obradu, ktorá sa dodržiava dodnes.

S odhalením skutočného potenciálu voňavého nápoja a jeho blahodarných účinkov sa obrad rozšíril aj medzi bežných obyvateľov a čajové plantáže matcha začali vo veľkom prekvitať.

 

Tradičná príprava matcha čaju s bambusovou metličkou a keramickou miskou a kanvičkou

 

Nachystajte si bambusovú metličku aneb ako vyzerá tradičný čajový obrad

Ceremoniál prípravy čaju považujú v Japonsku za dôležitú súčasť svojej kultúry, ako taký je pomerne jednoduchý, vyžaduje ale špeciálna náčinie – napr. bambusovú metličku na šľahanie zvanú časen, alebo lyžičku na naberanie čaju čašaku, tiež z bambusu. Nevyhnutná je aj keramická miska čavan, slúžiace na prípravu a pitie nápoja.

Do misky vsypte 2 g mletého čaju, dolejte 70 ml vody s teplotou 70 °C a s pomocou metličky vyšľahajte do hustej peny. Výsledkom je riedky čaj matcha s penou, zvaný tiež usucha, ktorý po chvíli ešte dodatočne zhustne.

Ak by ste si radi vychutnali skôr hustý a silný čaj, existuje aj koicha, alternatívna možnosť prípravy. V tomto prípade sa 4 g prášku zalejú 40 ml 70°C vody a miešajú sa metličkou do zhustnutia.

Rastlina, ktorá sa pestuje v tieni a melie v žulových mlynoch

Pomerne špecifické je aj samotné pestovanie matcha čaju na plantážach, ktoré sa približne 4 týždne pred plánovaným zberom zatieni sieťami. K rastlinám tak doputuje iba 10–20 % slnečných lúčov, na čo reagujú zvýšenou produkciou chlorofylu. Vďaka tomu listy obsahujú viac aminokyselín a farbí sa do typického smaragdového odtieňa, ktorý je spoločne s jemnou sladkastou chuťou dôkazom najvyššej akosti. Práve obsahom chlorofylu sa matcha podobá zeleným superpotravinám ako je chlorella alebo spirulina.

 

Zatienená plantáž s matcha čajom

 

Listy sa následne zbierajú – či už ručne či za pomocou strojov – a potom, čo sa krátko sparí (zabráni sa tak oxidácii a znehodnoteniu živín), nastáva ich sušenie horúcim vzduchom. Následne sa odstráni žilky a stonky a prechádza sa do fázy mletia, ktorá zostala nemenná po celé stáročia. Listy sa melú medzi žulovými mlecími kameňmi, kým nevznikne jemný prášok výrazne zelenej farby.

Dôležité látky v matcha tea - zabudnite na rýchly ústup energie vďaka látke teofylín

Matcha obsahuje veľké množstvo zložiek so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred vznikom chorôb, zabraňujú starnutiu pokožky alebo tlmí negatívne účinky UV žiarenia na organizmus.

Ide o pomerne dobrý zdroj bielkovín, vlákniny a vitamínov A a C. V matcha tea nájdeme aj stopové prvky minerálov (vápnik, draslík, zinok alebo železo), ale tiež unikátnou aminokyselinu L-theanin a stimulant teofylín.

L-theanin dokáže do 30 minút po konzumácii navodiť pocit uvoľnenia, avšak bez nepríjemné ospalosti, pretože zároveň posilňuje aj schopnosť koncentrácie. Okrem toho odplavuje stres a posilňuje duševnú pohodu, je tak skvelým pomocníkom nielen pre študentov.

Teofylín je unikátna povzbudzujúci látka, ktorá pôsobí výrazne inak ako známejší kofeín. Jej výhodou je stimulácia organizmu bez akýchkoľvek nežiaducich efektov (potenie, následná otupenosť) a predovšetkým pomalší nástup zvýšenej energie bez rýchleho poklesu. V praxi to znamená, že ak si dáte namiesto kávového nápoja matcha čaj, môžete si udržať zvýšenú energetickú hladinu a výdrž až dvojnásobne dlhší čas (3–6 hodín).

Pamätajte len na to, že by ste denne nemali konzumovať viac ako 12 gramov matcha tea.

 

Matcha smoothie v dvoch pohároch s ľadom na sivom pozadí

 

Ako vám pitie čaju môže pomôcť s chudnutím alebo imunitou

To, že matcha tea sprevádza blahodarné účinky na ľudské telo preverilo mnoho generácií i vykonaných výskumov.

Chudnutie

Konzumácia matcha čaju dokáže o 30–40 % zrýchliť metabolizmus, a tým pádom navýšiť spaľovanie kalórií. Okrem toho nezvyšuje ani krvný tlak a srdcový tep, ako tomu môže byť u prípravkov určených špeciálne na chudnutie.

Imunita

Vďaka obsahu antioxidantov (matcha obsahuje až 10x viac antioxidantov než bežný zelený čaj), polyfenolov, chlorofylu a rôznych vitamínov a minerálov predstavuje matcha tea ideálny spôsob, ako prirodzene podporiť imunitný systém a obmedziť inváziu a rast baktérií v tele.

Čo všetko môže matcha tea pri pravidelnej konzumácii ešte dokázať?

  • podporuje normálnu činnosť srdca
  • udržuje normálnu hladinu cholesterolu a glukózy v krvi
  • prispieva k pružnosti ciev
  • má antibakteriálne účinky (hodí sa k starostlivosti o chrup a ústnu dutinu)
  • odstraňuje voľné radikály, podieľa sa na detoxe organizmu
  • zlepšuje koncentráciu, pamäť a mozgovú činnosť všeobecne (pozri zložky L-theanin a teofylín)

Nemáte chuť na čaj? Skúste matcha zmrzlinu, lievance alebo smoothie

I keď to nemusí byť na prvý pohľad zrejmé, matcha sa čoby prísada hodia do celej rady pokrmov. Okrem obľúbeného matcha latte môžete jemne mletý prášok pridať aj do zmrzliny, jogurtov, kaše a najrôznejších, múčnikov, sušienok alebo lievancov. Okrem skvelého dochutenie vaše výtvory navyše získajú aj originálne zelený nádych, pretože matcha spoľahlivo funguje aj ako prírodné farbivo.

 

Lievance s práškom matcha posypané čučoriedkami a preliate medom

 

Ak si netrúfate na pečenie, môžete si raz čajovou lyžičkou vylepšiť napríklad aj smoothie. Matcha v ňom bude ladiť napr. s banánom, špenátom, chia semienkami, vanilkovým extraktom a mandľovým mliekom, fantázii sa však medze nekladú.

Pretože vo Fit-day radi predstavujeme zaujímavé chuťové variácie v kombinácii s vyváženým obsahom živín, po prášku matcha sme siahli aj my. Vďaka tomu tak môžete vyskúšať povzbudzujúce proteínové smoothie s príchuťou matcha-limetka. Nielen, že doplníte bielkoviny a dennú odporúčanú dávku prírodného vitamínu C v každej porcii, ale zároveň doplníte energiu. Skrátka ideálne raňajky či olovrant pre všetkých milovníkov aktívneho životného štýlu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.