3 sladké aj osviežujúce recepty s jahodami na mesiac jún

Nechajte sa inšpirovať chutnými letnými receptami s čerstvými jahodami, ktoré sa perfektne hodia do zdravého jedálnička. Aby si na svoje prišiel každý, recepty sú hneď tri. Môžete vyskúšať:

I. nadýchaná jahodová bublanina

II. jahodovo-čokoládové smoothie s banánom

III. špargľový šalát s jahodami a avokádom

Jahody hydratujú telo a sú vhodné aj pri diétach

Všetci milujeme jahody pre ich sladkú chuť a vôňu, ale vedeli ste, že jahody sú aj cenným zdrojom:

  • vitamínu C, jehož obsah je porovnateľný s citrusovými plodmi (šálka jahôd obsahuje až 120 % tohto vitamínu)
  • vitamínov A, B a E
  • ľahko stráviteľné vlákniny, nevyhnutné pre bezproblémové trávenie
  • radu minerálov – draslíku, zinoku, horčíku, vápniku alebo mangánu
  • antioxidantov – ktoré napríklad podporujú metabolizmus, majú protizápalový účinok a pomáhajú predchádzať prechladnutiu a tvorbe močových a žlčových kameňov

Zrelé bobule obsahujú 87 % vody, takže ich konzumácia je skvelým spôsobom, ako podporiť hydratáciu, a v porovnaní s iným ovocím obsahujú jahody menej cukrov a kalórií. Preto sú vhodné aj pre rôzne diéty.

 

Spolovice nakrájaná jahodová bublanina so zelenými lístkami na drevenom lopári

 

Recept na nadýchanú jahodovú bublaninu

Pripravte si jemný a vláčny dezert z kvalitných surovín, ktorý vďaka jahodám získa šťavnatosť a príjemnú sladkosť aj bez pridania cukru. Proteínové smoothie v základe dodá ďalšiu porciu bielkovín. 

Ingrediencie:

80 g špaldovej múky 

150 g čerstvých jahôd 

2 polievkové lyžice agávového sirupu

45 g Fit-day proteínové smoothie jahoda-vanilka

2 vajcia

15 g kokosového oleja

100 ml kokosového mlieka

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1 čajová lyžička škorice

štipka soli

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C a formu vyložíme papierom na pečenie. Oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme na sneh, zatiaľ čo žĺtky dáme do misky a pridáme agávový sirup, rozpustený kokosový olej a mlieko. V druhej miske zmiešame všetky suché prísady a potom zmiešame obsah oboch misiek do jednej. Nakoniec do cesta jemne zapracujeme sneh z bielkov. 

Hotové cesto nalijeme do formy a pokryjeme rozpolenými jahodami. Bublaninu pečieme 20-30 minút dozlatista. Pred podávaním necháme vychladnúť.

 

Recept na jahodovo-čokoládové smoothie s banánom

Skvelé raňajky alebo ranné občerstvenie plné čerstvého ovocia, ktorá osvieži a dodá energiu

Ingrediencie na 2 porcie:

250 g čerstvých jahôd

2 zrelé banány

200 ml kokosového mlieka

90 g Fit-day proteínové smoothie jahoda-čokoláda

kvalitná horká čokoláda na ozdobenie podľa chuti

Postup:

Jahody a banán nakrájame a vložíme do mixéra. Pridáme kokosové mlieko a proteínový kokteil a rozmixujeme do hladka. Pred podávaním vychladíme v chladničke a podľa potreby ozdobíme strúhanou čokoládou.

 

Šalát s jahodami a špargľou na modrom pozadí 

 

Recept na špargľový šalát s jahodami a avokádom

Tento recept sa pohráva s jemnou chuťou mladej špargle, ku ktorej sa hodí aj netradičná kombinácia s jahodami a avokádom. Je len na vás, či si ho vychutnáte ako predjedlo, ľahký obed alebo dezert.

Ingrediencie: 

1/2 zväzku mladej zelenej špargle

200 g čerstvých jahôd

1 avokádo

4 hrste polníčka (valeriánky)

1 lyžica citrónovej šťavy

1 lyžica panenského olivového oleja

1 lyžička balzamikového octu

soľ, korenie

hrsť nasekanej mäty

pražené píniové oriešky na posypanie podľa chuti

Postup: 

Odlúpneme drevnatý koniec špargle a stonky nakrájame na malé kúsky. Avokádo a jahody nakrájame na kocky a zmiešame s polničkom a čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou. Pridáme olej, balzamikový ocot, soľ, korenie a mätu. Pred podávaním posypeme praženými píniovými orieškami pre výraznejšiu chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.