Stévia – zázračné sladidlo takmer bez kalórií?

Zo stévie sa stal svetový fenomén, má povesť zázračného sladidlá a spája sa s celou radou pomerne úctyhodných benefitov. Čo zaujme snáď každého je napríklad jej veľmi nízka kalorická hodnota (prakticky nulová) a extrémna sladkosť (len pre porovnanie, stévia je asi 300x sladší ako klasický biely cukor). Pre ucelený obrázok o stévii by ste toho ale mali vedieť oveľa viac.

Nenápadná zelená rastlina a kde ju hľadať

Stévia cukrová (tiež nazývaná stévia sladká, sladká tráva alebo medové lístky) je rastlina z čeľade astrovité, dorastajúca do výšky 50–100 cm s drobnými, sýto zelenými listami a bielymi kvetmi. Aj keď existuje vyše sto rôznych druhov stévie, iba stévia cukrová obsahuje chemické zlúčeniny – steviol-glykozidy – vďaka ktorým jej listy chutia sladko.

Stévii by sme pôvodne našli výhradne v pralesoch Južnej Ameriky, dnes sa ale vo vlhkých lokalitách pestuje prakticky po celom svete. Ide predovšetkým o Paraguaj, Keňu, Čínu a Spojené štáty americké, spomenúť ale môžeme aj Vietnam, Brazílii, Indii, Argentínu alebo Kolumbii.

 

Detailný záber zelených lístkov stévie

 

Spracovanie stévie aneb 3 jednoduché kroky

  1. Pestovanie – stévia sa najčastejšie pestuje zo zelených odrezkov v skleníkoch. Po niekoľkých týždňoch, keď sú rastliny dostatočne silné, sa presadia na voľné pole.
  2. Úroda a sušenie – akonáhle sú listy stévie dostatočne sladké, zberajú sa a suší.
  3. Extrakcia sladidlá – pri procese podobnom vareniu čaju sa sušené listy stévie namáčajú vo vode, aby sa získal sladký extrakt, ktorý sa potom filtruje a čistí.

Konečným produktom môže byť koncentrát v tekutej forme, tabletkách alebo v prášku. Práve prášková forma je ideálnou náhradou klasického cukru.

Žiadny nový objav: Stéviu poznali už staré indiánske kmene

Aj keď sa môže stévie zdať, že je stévia relatívne nedávnym objavom, v skutočnosti ju na osladenie nápoja maté bežne užívali už juhoamerickí Indiáni pred mnohými storočiami. Tí napokon využívali listy stévie aj v rámci liečiteľstve (na pálenie záhy alebo cukrovku) a výluh im slúžil ako ústna voda.

V priebehu 18. storočia sa stévia začala viac užívať naprieč Južnou Amerikou vrátane Argentíny a Brazílie. Na začiatku tridsiatych rokov minulého storočia izolovala dvojica francúzskych chemikov steviol-glykozidy, zlúčeniny, ktoré stévii prepožičiavajú sladkú chuť, zatiaľ čo v roku 1977 sa Japonsko stalo vôbec prvou krajinou, ktorá začala stéviou sladiť potraviny a nápoje. Európska únia schválila stévii k užívaniu v roku 2011 a od tej doby je bežne dostať v lekárňach, supermarketoch aj zdravých výživách. Stévii môžete napríklad často nájsť aj v zubných pastách alebo žuvačkách.

Prečo sladiť stéviou?

Najčastejšie skloňované benefity stévie možno jednoducho predstaviť v pár bodoch:

  • minimum kalórií
  • vysoká miera sladivosti
  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi, naopak
  • vhodná pre diabetikov
  • protizápalové a antibakteriálne účinky

Ako je to v skutočnosti s obsahom kalórií

Hoci sa to môže zdať prekvapivé, stévia skutočne neobsahuje takmer žiadne kalórie. Aj keď sú steviol-glykozidy molekuly cukru (a tým pádom technicky vzato kalórie obsahujú), telo ich nedokáže tráviť ako bežné potraviny.

Kým sa klasický cukor štiepi na glukózu a fruktózu, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu a ďalej využívajú, steviol-glykozidy prechádza tenkým črevom neporušené. Kompletne sa trávi až v hrubom čreve, ale namiesto vstrebaní sa do krvného obehu sú molekuly cukru stévie pohltené baktériami. V tomto jednoduchom princípe sa teda skrýva celá unikátnosť stévie čoby nízkokalorického sladidla.

Stévia a ľudské zdravie - schválená Svetovou zdravotníckou organizáciou

Stévia prešla celým radom testovania, na základe ktorých sa dočkala schválenia zo strany Európskeho úradu pre kontrolu liečiv aj americké Správy potravín a liečiv (FDA). Ku konzumácii ju v jej čistej podobe odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorej výskumy z roku 2006 (1, 2, 3) dokonca nielen obhájili zdravotnú nezávadnosť stévie, ale naopak poukázali na možné benefity tohto prírodného sladidla. Okrem toho sa stévia bežne používa v Japonsku už viac ako 30 rokov bez hlásenia akýchkoľvek zdravotných komplikácií.

Iné štúdie sa v súčasnosti stále pripravujú alebo ešte neboli plne ukončené. Stévia napríklad doteraz nebola dostatočne vytestovaná vo vzťahu k tehotným a dojčiacim ženám a deťom. V týchto prípadoch sa zatiaľ odporúča konzultácia s ošetrujúcim lekárom. Rovnako tak, ak vás trápi nízky krvný tlak alebo trpíte na problémy s obličkami.

FDA stanovila prijateľný denný príjem pre steviol-glykozidy na 4 mg/kg telesnej hmotnosti na deň.

 

Biely prášok stévie v drevenej miske a lyžičke so zelenými lístkami na tmavom pozadí

 

Pomôže s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, ale aj chudnutím a zubnými kazmi

  • Príde vhod diabetikom

Stévia sa všeobecne odporúča ako doplnok stravy u jedincov, ktorí trpia cukrovkou II. typu. Zvyšuje citlivosť na inzulín, vďaka čomu pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.

  • Znižuje krvný tlak

Pri dlhodobom používaní stévie boli preukázané pozitívne účinky na vysoký krvný tlak u ľudí trpiacich hypertenziou, pretože dokáže rozširovať cievy.

  • Kontroluje váhu

Vďaka tomu, že stévia obsahuje minimum kalórií, predstavuje ideálny spôsob sladenie aj v dobe chudnutie. Môže sa tak stať súčasťou vyváženej stravy, ktorá pomáha znižovať energetický príjem bez obetovania jej chuti.

  • Proti zubnému kazu

Stévia sa okrem iného dá využiť aj v rámci prevencie vzniku zubného kazu, a to pre svoje antibakteriálne a protizápalové účinky, kedy brzdia rast zubného plaku. Aj preto je častou ingrediencií v zubných pastách.

Kde všade využijete stévii ako náhradu rafinovaného cukru

Stévii je možné univerzálne použiť namiesto stolového cukru v obľúbených potravinách a nápojoch. Štipka stévie v prášku zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke stolného cukru.

Stévii môžete pridať do:

  • kávy alebo čaju
  • domáce limonády
  • smoothie
  • cereálií a nesladených jogurtov

V prípade pečenia koláčov, sušienok atp. môže stévie vyvolať príchuť pripomínajúce sladké drievko, čo je samozrejme nie každému príjemné.

Fit-day produkty doslazujeme výhradne stéviou

Pretože si vo Fit-day zakladáme na vysokej kvalite ingrediencií aj receptúry ako také, rozhodli sme sa pre čo najšetrnejší spôsob dochutenie našich produktov. S výnimkou proteínových kaší, do ktorých pridávame panelu (sušenú trstinovú šťavu), doslazujeme produkty výhradne stéviou – či už sa jedná o proteínové nápoje, smoothie alebo proteínové mugcaky. Vďaka tomu si môžete dopriať príjemne sladkú chuť bez výčitiek, presvedčiť sa môžete sami.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie